Lőszertípusok

2014.05.18 20:39

Lőszertípusok.

Általánosságban írok róluk, mivel a játékban igen sokféle típus és megnevezés van, így nem szeretném őket egyesével sorba venni.

Minden lőszertípusnál látható, hogy milyen távolságra, mekkora átütő erővel rendelkezik.

Itt külön kell választani két dolgot, amit fontosnak tartok.

A kombinált, illetve a hagyományos páncéltörő lövedékek máshogyan fejtik ki a hatásukat.

A hagyományos páncéltörő lövedékek nem tartalmaznak robbanóanyagot. Ha becsapódáskor átütik a páncélt, A tank belsejében egy meghatározott kúpban okoznak sebzést, de csak ott.

 



Ezt azért érdemes figyelembe venni, mert gyakran találkozunk egy-egy tank lőszerkészletében nagy átütőerejű, kemény magvas lőszerrel. Ez könnyebben átüti az ellenséges tank páncélját, de csak egy kis terjedési kúpban fog sebzést okozni. Bizonyára feltűnt már mindenkinek, hogy ebben a játékban nincs HP csíkja a tankoknak. Úgy lehet őket kilőni, hogy kritikus sebzést okozunk létfontosságú modulokban (legénység, fő fegyver, üzemanyag és talán legfontosabb, lőszerrekesz). Ennél a típusú lőszernél nagyon fontos, hogy "érzékeny" ponton találjuk el a tankot, mert a páncél átütésekor, a mögötte lévő fontos modulokat fogja sebezni.

A kombinált páncéltörő lövedékek máshogyan fejtik ki a hatásukat. A lövedék tartalmaz robbanó anyagot. A páncélátütése után - késleltetett gyújtás miatt - a lövedék a páncélon áthatolva, a küzdőtérben robban fel, minden irányban terjedve és kifejtve hatását minden modulra. Gyakorlatilag ebben az esetben az ellenséges tank felrobban.

 



Ezek után vegyük sorban a lőszertípusokat.

 Armour Piercing (AP) páncéltörő lövedék. A játékban ez a leggyakoribb lőszer típus. Wot-ból mindenki ismeri már. Nincs benne robbanó anyag, a lövedék a sebességéből adódó kinetikus energiát felhasználva, becsapódáskor üti át a páncélt. Ha nem megfelelő szögben érkezik, vagy a páncélzatot nem képes át ütni, minimális sebzést okoz.

High Explosive (HE) - Robbanó lövedék. Átütő hatása gyakorlatilag nincs. "Puha" célokra érdemes vinni magunkkal néhány darabot (Flak ágyúk, tüzérség, ilyesmi)

Armour Piercing Capped (APC) Páncéltörő lövedék "sapkával" Ez már egy tovább fejlesztett páncéltörő lövedék. Az alap AP lőszertől annyival tér egy, hogy egyfajta sapkát szereltek a lövedék elejére, ami becsapódáskor segítette, javította a páncél átütését. Ezzel a lőszertípussal csak az volt a baj, hogy a sapka nagyon pontatlanná tette a lövedéket repülés közben, ha pedig a sapkát aerodinamikusnak formázták meg, nem fejtette ki a hatását.
 



A Sapka puhább anyagból készült és becsapódáskor "kente" a lövedéket, valamint segítette a kevésbé megfelelő szögben becsapódó lövedéket az átütésben. Kissé "ráfordította" a lövedéket a páncélra, így annak kisebb effektív páncélt kellett átütnie.
 



Armour Piercing Capped Ballistic Capped (APCBC) Páncéltörő lövedék sapkával, ballisztikus sapkával. Az előbbi lövedék típus ballisztikai problémája lett kiküszöbölve, Egy hamis, aerodinamikai sapka elhelyezésével. Ez utóbbi a becsapódáskor egyszerűen letörik és az alatta lévő sapka, már megfelelő módon ki tudja fejteni a hatását.

Armour Piercing Composite Rigid (APCR) Kemény magvas páncéltörő lövedék. Nem tartalmaz robbanó anyagot. A lövedék egy igen kemény anyagból (Wolfram) készült magot tartalmaz, amit egy lágyabb anyagból készült köpeny vesz körül. A működése nagyon hasonló a sapkás páncéltörőéhez, de jóval nagyobb átütő erővel rendelkezik a nagy keménységű mag miatt.

 



Armour Piercing Discarding Sabot (APDS) Leváló köpenyes páncéltörő lőszer. Ez már igazi modern tankelhárító lövedéknek is nevezhető. Ugyan olyan kaliberű ágyúból kilőhető lövedék, mint az eddigiek. A lőszer egy űrméret alatti igen kemény anyagból készült, nyílhegy alakú magból és néhány, a lövegcső elhagyását követően leváló köpenyből áll. Két okból is nagyobb a páncél átütése az előbbi lőszertípusoknál. Az egyik ok, a kemény anyag, a másik ok, jóval kisebb az űrmérete és így a légellenállása is. Igazi tankgyilkos lőszer.
 



High Explosive Anti Tank (HEAT) Nagy robbanó erejű tankelhárító. Ez a lőszertípus máshogyan fejti ki a páncéltörő hatását az eddig felsoroltaktól. A lövedék tartalmaz egy ún. kumulatív robbanó fejet, Ez becsapódás előtti pillanatban aktiválódik és a páncéltesten kívül robban.A kumulatív kúpról, hatásáról, működéséről most nem írnék bővebben. Röviden a lényege: A speciálisan kialakított robbanófej belsejében egy vékony rézből készült kúp található, ami a robbanás pillanatában fókuszálódik egyetlen, igen vékony, plazma forróságú, réz "tűvé", ami egy apró lukat olvaszt a vastag páncélon is és a rézkúp anyagának jelentős része ezen az apró nyíláson bepréselődve a küzdő térbe minden éghetőt felgyújt (ide tartozik a kezelő személyzet is).
Igen hatásos páncélelhárító fegyver. Nem befolyásolja az átütését a távolság. Ezért látható a lőszer megjegyzésnél, hogy minden távolságra azonos a páncélátütő képessége. Ha nem üti át a páncélt ez a lőszer sem okoz sérülést.

 




Nem esett szó az APHE típusú lövedékekről. Ennél a típusnál figyelembe kell venni a páncélátütés mértékét. A lőszerben lévő robbanó anyag szintén csak akkor tudja kifejteni a hatását, ha a páncélt sikeresen átütötte.

Ennyi lett volna részemről a lőszerek bemutatása. Remélhetőleg érthetőbb lesz ezek után mindenkinek milyen lőszert használjunk.